PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Propis 1994-06-46-809 NN 46/1994

• Dijetetskim namirnicama sa smanjenim sadržajem masnoća smatraju se namirnice koje sadrže najmanje 25% masnoće manje od istovrsnih ili srodnih namirnica uobičajenog sastava.


Propis NN 46/1994

• Dijetetske namirnice s ograničenim udjelom masnoća moraju sadržavati najmanje 50% masnoća manje od istovrsnitr ili srodnih namirnica uobićajenog sastava.


Propis NN 46/1994

• Namirnice s izmijenjenim masnoćama su namirnice u kojima je udio standardnih masnoća zamijenjen fiziloški pogodnim masnoćama kao i namirnice kojima su dodane Omega - 3 masne kiseline (DHA i EPA).


Propis NN 46/1994

• Namirnice sa smanjenom količinom kolesterola su namirnice koje sadrže kolesterota manje od 20 mg/100 g proizvoda, dok se pod namirnicama bez kolesterola smatraju namirnice kojc sadrže kolesterola manje od 5 mg/100 g proizvoda.


Propis NN 46/1994
• Kao zamjena za masnoće mogu se koristiti škrobovi, modificirani škrobovi, bjelančevine u nativnom ili izmijenjenom obliku, te ugljikohidrati u nativnom ili izmijenjenom obliku koji proizvodu bitno ne mijenjaju senzorska svojstva.

Propis NN 46/1994
• Pod namirelicama za posebnu medicinsku namjenu podrazumijevaju se namirnice posebnog sastava ili posebno pripremljene namirnice, koje su namijenjene bolesnicima, a mogu se upotrebljavati samo pod nadzorom doktora medicine. Namijenjene su za potpunu ili djelomičnu prehranu bolesnika koji su djelomično ili potpuno ograničeni da uzimaju, probavljaju, apsorbiraju ili metaboliziraju redovnu hranu ili njene sastojke, ili koji imaju posebne medi cinske zahtjeve koji se ne mogu podmiriti modifikacijama namirnica uobićajenog sastava, hrane za posebnu dijetet sku namjenu ili njihovom kombinacijom.

Propis NN 46/1994 • Ovu hranu bolesnici uzimaju normalnim putem ili putem sonde (enteralno) pod nadzorom zdravstvenih djelatnika.
Propis NN 46/1994 • a) nutritivno kompletne namirnice koje sadrže bjelančevine, masti i ugljikohidrate kao i dodane vitamine, minerale, elektrolite i druge biološki vrijedne sastojke
Propis NN 46/1994 • b) nutritivno nekompletne namirnice koje sadrže sa mo jedan ili više sastojaka navedenih pod a).
Propis NN 46/1994 • e) namirnice za ostale bolesti i stanja (gastrointestinalne bolesti, alergije i dr.).
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Propis NN 46/1994 • Proizvođač ili uvoznik je dužsn prije stavljanja u promet namirnica za posebnu medicinsku namjenu, dostaviti Ministarstvu zdravstva Republike Hevatske tekst na ambalaži jediničnog proizvoda i tekst upute odnosno prospektu ukoliko se prilaže uz proizvod, a po potrebi i podatke o iz vršenom prethodnom ispitivanju.
Propis NN 46/1994 • Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka moraju na ambalaži nositi tekst: "Proizvodi se mogu koristiti samo pod nadzorom doktora medicine".
Propis NN 46/1994 • Dijetetske namirnice namijenjene prehrani osoba obo ljelih od šećerne bolesti, moraju po udjelu masti, ugljikohidrata i ukupne energetske vrijednosti odgovarati slijedećim uvjetima:
Propis NN 46/1994 • 1) težinski odnos d-glukoze, disaharida i drugih brzo resorbirajućih šećera ne smije biti veći od 8 g na 100 g gotovog proizvoda
Propis NN 46/1994 • 2) namirnice proizvedene od žitarica (kruh, pecivo, tjestenina, kolaći, keks i dr.) moraju imati za 30% manje brzo apsorbirajućih mono i disaharida, osim fruktoze, od istovrsnih namirnica uobičajenog sastava
Propis NN 46/1994 • 3) energetska vrijednost dobivena od masti ne smije biti veća od 35% cjelokupne energetske vrijednosti gotovog proizvoda, osim kod konditorskih proizvoda (vafli, čajno pecivo i dr.) kod kojih taj postotak ne smije biti veći od 50 % a kod čokolade 60%.
Propis NN 46/1994 • U proizvodnji namirnica iz stavka 1. ovoga članka mo gu se koristiti zamjene za šećer (saharozu) i umjetna sred stva za zaslađivanje iz članka 43: i 44. ovoga pravilnika
Propis NN 46/1994 • Količina dodane fruktoze, manitola i sorbilola ne smije utjecati na povećanje energetske vrijednosti prema isto vrsnim ili srodnim namirnicama uobičajenog sastava.
Propis NN 46/1994 • Faktori za izračunavanje energetske vrijednosti tiskan su u prilogu ovoga pravilnika i njegov su sastavni dio.
Propis NN 46/1994 • Pod nazivom "zamjene za šećer (saharozu)" u smislu ovoga pravilnika mogu se stavljati u promet i upotrebljavati u proizvodnji dijetetskih namirnica pojedinačno ili u mješavini s dopuštenim umjetnim sredstvima za zaslađivanje ovi proiavodi :
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 54/93, Broj 69/09, Broj 9/01, Broj 90/05, Broj 132/07, Broj 40/90


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled