PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 153/2004 • Navođenje hranjivih vrijednosti hrane nije obavezno, osim za hranu kod koje se na deklaraciji, pri prezentaciji i/ili reklamiranju pojavljuje prehrambena tvrdnja.
NN 153/2004 • Dozvoljeno je navoditi samo prehrambene tvrdnje koje se odnose na energetsku vrijednost, hranjive tvari i tvari koje pripadaju u jednu od skupina hranjivih tvari.
NN 153/2004 • Kada je navedena prehrambena tvrdnja za neku od hranjivih tvari i/ili tvari koje pripadaju u jednu od skupina hranjivih tvari navod o hranjivim vrijednostima mora sadržavati i podatak o količini te tvari.
NN 153/2004 • Navođenje hranjive tvari i njezine količine ne smatra se prehrambenom tvrdnjom ukoliko je isto propisano posebnim propisima.
NN 153/2004 • Kod nezapakirane hrane hranjive vrijednosti sukladno uvjetima iz ovoga Pravilnika mogu se navoditi u popratnom dokumentu i moraju se dati na uvid potrošaču u slučaju njegovog zahtjeva.
NN 153/2004 • – »navođenje hranjivih vrijednosti hrane« je navođenje, na deklaraciji, podataka koji se odnose na:
NN 153/2004 • – »prehrambena tvrdnja« je svaka tvrdnja koja pri prezentiranju ili reklamiranju hrane tvrdi, navodi na zaključak ili upućuje da hrana ima određena prirodna hranjiva svojstva uvjetovana energetskom vrijednošću i/ili prisutnošću, odnosno količinom njezinih prirodnih hranjivih tvari;
NN 153/2004 • – »hranjive tvari« su tvari koje utječu na energetsku i biološku vrijednost hrane, a podrazumijevaju: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, vlakna, natrij, te vitamine i minerale prisutne u značajnijoj količini, kako je navedeno u Prilogu 1., koji je sastavni dio ovoga Pravilnika;
NN 153/2004 • – »energetska vrijednost hrane« podrazumijeva energiju sadržanu u određenoj količini hrane, dobivenu spaljivanjem hrane do suhog ostatka, izraženu u kilokalorijama i kilodžulima (u daljnjem tekstu: kcal (kJ));
NN 153/2004 • – »ugljikohidrati« podrazumijevaju sve ugljikohidrate koji se prerađuju metabolizmom čovjeka, uključujući i poliole;
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 153/2004 • – »šećeri« podrazumijevaju sve monosaharide i disaharide zastupljene u hrani, osim poliola;
NN 153/2004 • – »masti« podrazumijevaju ukupne lipide uključujući i fosfolipide;
NN 153/2004 • – »zaštićene masne kiseline« podrazumijevaju masne kiseline bez dvostruke veze;
NN 153/2004 • – »mononezasićene masne kiseline« podrazumijevaju masne kiseline sa cis dvostrukom vezom;
NN 153/2004 • – »polinezasićeme masne kiseline« podrazumijevaju masne kiseline sa cis, cis-metilen prekinutim dvostrukim vezama;
NN 153/2004 • – »vlakna« podrazumijevaju frakciju jestivog dijela biljaka ili njihovih ekstrakata koja su otporna na probavu i apsorpciju u tankom crijevu;
NN 153/2004 • – »prosječna vrijednost« je vrijednost koja najbolje predstavlja količinu hranjive tvari sadržanu u određenoj hrani, a odražava dopuštena odstupanja s obzirom na sezonsku promijenjivost, prehrambene uzorke i ostale čimbenike koji mogu prouzrokovati variranje stvarne vrijednosti.
NN 153/2004 • Kod navođenja hranjive vrijednosti hrane, obavijest koja se daje mora sadržavati podatke iz skupine 1 ili 2, prema sljedećem redoslijedu:
NN 153/2004 • – količina bjelančevina, ugljikohidrata, šećera, masti, zasićenih masnih kiselina, vlakna i natrija.
NN 153/2004 • Kod navođenja hranjivih vrijednosti hrane obavijest koja se daje može sadržavati i podatak o količini jedne ili više od sljedećih tvari:
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 44/01, Broj 143/08,
Broj 40/99, Broj 51/07,
Broj 6/91, Broj 116/06
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE