PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 74/2008 • 8) Ukoliko SPH žele koristiti ispitne metode osim onih validiranih i potvrđenih iz stavka 7. ovog članka, te se metode moraju validirati prema međunarodno prihvaćenim protokolima, a njihovu upotrebu mora odobriti nadležno tijelo i/ili druga tijela nadležna za provođenje inspekcije.
NN 74/2008 • 1) Kada su ispunjeni zahtjevi koji se odnose na prisutnost bakterija roda Salmonella u mljevenom mesu, mesnim pripravcima i mesnim proizvodima podrijetlom od svih životinjskih vrsta navedenih u Prilogu I. ovoga Pravilnika, namijenjenim za uporabu nakon termičke obrade proizvođač mora jasno označiti serije tih proizvoda stavljene na tržište kako bi obavijestio potrošače o potrebi odgovarajuće termičke obrade prije konzumiranja.
NN 74/2008 • 2) Zahtjevi za označavanje iz stavka 1. ovoga članka ne odnose se na mljeveno meso, mesne pripravke i mesne proizvode od mesa peradi.
NN 74/2008 • 1) Kada rezultati ispitivanja u odnosu na kriterije navedene u Prilogu I. ovoga Pravilnika ne zadovoljavaju, SPH moraju poduzeti mjere navedene u stavcima 3. do 6. ovoga članka, zajedno s drugim korektivnim mjerama utvrđenim u njihovim postupcima temeljenim na načelima sustava HACCP-a te druge mjere potrebne za zaštitu zdravlja potrošača.
NN 74/2008 • 2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka SPH moraju poduzeti mjere za utvrđivanje uzroka nezadovoljavajućih rezultata kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje mikrobiološke neispravnosti. Te mjere mogu uključivati izmjene postupaka temeljenih na načelima sustava HACCP-a ili drugih korištenih mjera za kontrolu higijene hrane.
NN 74/2008 • 3) Kada rezultati ispitivanja ne odgovaraju kriterijima iz Priloga I. Poglavlja 1. ovoga Pravilnika, proizvod ili serija hrane povlače se ili opozivaju u skladu s člankom 21. Zakona o hrani (»Narodne novine«, broj 46/07) 10. Proizvodi stavljeni na tržište koji još nisu u maloprodaji i koji ne zadovoljavaju kriterije sigurnosti hrane, mogu biti podvrgnuti daljnjoj obradi postupcima kojima se uklanja predmetna opasnost. Postupke obrade mogu provoditi samo SPH koji nisu na razini maloprodaje.
NN 74/2008 • 4) SPH mogu seriju iz stavka 3. ovoga članka upotrijebiti u svrhu različitu od prvobitne, pod uvjetom da takva upotreba ne predstavlja rizik za zdravlje ljudi ili životinja te pod uvjetom da je upotreba u skladu s postupcima temeljenim na načelima sustava HACCP-a i dobre higijenske prakse i odobrena od strane nadležnog tijela ili drugih tijela nadležnih za provođenje inspekcije.
NN 74/2008 • 5) Serija strojno otkoštenog mesa (SOM) proizvedena tehnikama navedenim u Prilogu III. Odjeljku V. Poglavlju III. točki 3. Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, broj 99/07) 11 s nezadovoljavajućim rezultatima u odnosu na kriterij bakterija roda Salmonella, može se upotrijebiti u lancu prehrane samo za proizvodnju termički obrađenih mesnih proizvoda u objektima koji su odobreni u skladu s Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, broj 99/07) 12.
NN 74/2008 • 6) U slučaju nezadovoljavajućih rezultata u odnosu na kriterije higijene procesa, poduzimaju se mjere navedene u Prilogu I. Poglavlju 2. ovoga Pravilnika.
NN 74/2008 • SPH moraju analizirati razvoj trendova rezultata ispitivanja. U slučaju razvoja trenda prema nezadovoljavajućim rezultatima, moraju poduzeti odgovarajuće mjere bez odgađanja u cilju sprječavanja pojave mikrobioloških rizika.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 74/2008 • Propis iz članka 2. točka h) ovoga Pravilnika donijet će se do 30. lipnja 2008. godine, a propis iz članka 2. točka i) ovoga Pravilnika donijet će se do 30. rujna 2008. godine.
NN 74/2008 • Prilozi I. i II. tiskani su u dodatku ovoga Pravilnika i njegov su sastavni dio.
NN 74/2008 • Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (»Narodne novine«, broj 46/94) i Pravilnik o mikrobiološkim standardima za namirnice (»Narodne novine«, broj 46/94, 20/01, 40/01, 125/03, 32 /04) osim odredbe članka 13. u dijelu koji se odnosi na svježe i smrznute školjkaše i glavonošce, koja prestaje važiti danom stupanja na snagu odredbi točaka 1.16., 1.17., 1.25., 1.26. i 1.27. iz tablice Kriteriji sigurnosti hrane iz Priloga I. Poglavlja 1. ovoga Pravilnika.
NN 74/2008 • 2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, odredbe Priloga I. Poglavlja 1. točaka 1.16., 1.17., 1.25., 1.26. i 1.27 iz tablice Kriteriji sigurnosti hrane ovoga Pravilnika stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
NN 74/2008 • 10 Člankom 21. Zakona se preuzimaju odredbe članka 19. Uredbe (EZ-a) br. 178/2002 o općim načelima i uvjetima zakona o hrani, osnivajući Europsku agenciju za hranu te utvrđujući postupke u predmetu zdravstvene ispravnosti hrane
NN 74/2008 • 11 Prilogom III Odjeljkom V. Poglavljem III. točkom 3. Pravilnika se preuzimaju odredbe Priloga III Odjeljka V. Poglavlja III. točke 3. Uredbe (EZ-a) br. 853/2004 kojom se utvrđuju posebna pravila higijene hrane životinjskog podrijetla
NN 74/2008 • 12 Pravilnikom se preuzimaju odredbe Uredbe (EZ-a) br. 852/2004 o higijeni hrane
NN 74/2008 • Gotova hrana za dojenčad i gotova hrana za posebne medicinske namjene 4Listeria monocytogenes 100 Odsutnost u 25 gHR EN ISO 11290-1 Proizvodi stavljeni na tržište tijekom njihovog roka trajanja
NN 74/2008 • 1.2.Gotova hrana u kojoj može doći do rasta bakterije L. monocytogenes, osim hrane navedene u točki 1.1.Listeria monocytogenes50100 cfu/g5HR EN ISO 11290-26 Proizvodi stavljeni na tržište tijekom njihovog roka trajanja
NN 74/2008 • 50 Odsutnost u 25 g7HR EN ISO 11290-1 Neposredno prije otpreme hrane iz proizvodnog objekta
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 179/04, Broj 176/04,
Broj 16/05, Broj 84/08,
Broj 98/06, Broj 49/04
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE