PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 172/2004 • 2. »destilat poljoprivrednog podrijetla« (voćni destilat, žitni destilat i dr.) – alkoholna tekućina proizvedena destilacijom na više od 55% vol. alkohola od prevrelih poljoprivrednih sirovina navedenih u ovom Pravilniku koje izvorno sadrže šećer ili su prethodno ošećerene, a koja zadržava miris i okus upotrebljene sirovine. Tamo gdje se navodi sirovina korištena u proizvodnji destilat mora biti proizveden samo od te sirovine;
NN 172/2004 • 3. »voda za proizvodnju alkoholnih pića« – destilirana ili omekšana ili demineralizirana voda za piće koja udovoljava zahtjevima koji su propisani posebnim propisom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće;
NN 172/2004 • 4. »maceriranje« – tehnološki postupak ekstrahiranja sastojaka aromatskog bilja, voća ili plodova u destilatu ili etilnom alkoholu kod sobne temperature;
NN 172/2004 • 5. »aromatiziranje« – korištenje aroma u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića, sukladno pravilniku kojim se propisuju prehrambeni aditivi koji se mogu nalaziti u hrani;
NN 172/2004 • 6. »bojanje« – korištenje bojila u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića sukladno pravilniku kojim se propisuju prehrambeni aditivi koji se mogu nalaziti u hrani;
NN 172/2004 • 7. »zaslađivanje« – korištenje jednog ili više sljedećih proizvoda u pripremi jakih alkoholnih i alkoholnih pića: polu-bijeli šećer, bijeli šećer, rafinirani bijeli šećer, dekstrozu, fruktozu, glukozni sirup, tekući šećer, invertni tekući šećer, invertni šećerni sirup, rektificirani koncentrirani mošt od grožđa, koncentrirani mošt od grožđa, svjež mošt od grožđa, prženi šećer, med, sirup rogača ili korištenjem drugih prirodnih ugljikohidratnih tvari koje imaju isti učinak kao gornji proizvodi;
NN 172/2004 • 8. »prženi šećer« – proizvod dobiven isključivo kontroliranim grijanjem saharoze bez dodavanja baza, mineralnih soli, aditiva ili drugih tvari;
NN 172/2004 • 9. »miješanje« – spajanje dvaju ili više jakih alkoholnih ili alkoholnih pića, međusobno ili s drugim pićima radi dobivanja novog pića;
NN 172/2004 • 10. »dodavanje alkohola« – dodavanje etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla alkoholnom i jakom alkoholnom piću;
NN 172/2004 • 11. »slaganje (ili rezanje)« – spajanje dvaju ili više jakih alkoholnih ili alkoholnih pića koja pripadaju istoj kategoriji i koja se samo manje razlikuju u sastavu zbog jednog ili više sljedećih faktora:
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 172/2004 • Jako alkoholno ili alkoholno piće proizvedeno na takav način pripada istoj kategoriji kao i izvorno jako alkoholno ili alkoholno piće prije slaganja.
NN 172/2004 • 12. »odležavanje ili dozrijevanje ili starenje« – provođenje prirodnog procesa oplemenjivanja u destilatu odnosno jakom alkoholnom ili alkoholnom piću u odgovarajućim posudama, kako bi se poboljšala organoleptička svojstva gotovog proizvoda;
NN 172/2004 • 13. »alkoholna jakost (ili količina alkohola izražena u % vol.)« – omjer volumena alkohola prisutnog u proizvodu i ukupnog volumena proizvoda na 20o C, izražen u postotku;
NN 172/2004 • 14. »količina hlapljivih tvari« – količina svih hlapljivih tvari osim etilnog i metilnog alkohola sadržana u alkoholnom piću i jakom alkoholnom piću dobivenom isključivo destilacijom, kao rezultat isključivo destilacije i redestilacije korištenih sirovina;
NN 172/2004 • 15. »voćni alkohol« – proizvod dobiven destilacijom prevrelog masulja ili soka od voća destiliran na manje od 94,8% vol. akohola kod kojega se ne smije osjetiti miris i okus drugačiji od onoga koji potječe od upotrijebljenih sirovina;
NN 172/2004 • 16. »mjesto proizvodnje« – mjesto ili područje ili zemlja u kojoj je obavljena ona faza proizvodnje koja jakom alkoholnom ili alkoholnom piću daje karakter i bitna konačna svojstva;
NN 172/2004 • 17. »kategorije jakih alkoholnih i alkoholnih pića« – sva alkoholna pića obuhvaćena istom definicijom.
NN 172/2004 • 18. »masulj« – svježe izgnječeno voće s peteljkom ili bez nje.
NN 172/2004 • 19. »vinski talog« – ostatak koji se taloži u posudama koje sadrže vino nakon vrenja, za vrijeme odležavanja i nakon dopuštenih postupaka i ostatak dobiven nakon filtriranja ili centrifugiranja vina.
NN 172/2004 • Vinskim talogom se smatra i ostatak koji se taloži u posudama s moštom od grožđa za vrijeme skladištenja ili nakon dopuštenog postupka kao i ostatak dobiven filtriranjem ili centrifugiranjem tog proizvoda.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 40/98, Broj 39/05,
Broj 76/06, Broj 128/99,
Broj 106/03, Broj 52/09
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE