PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 106/2004 • Energično miješajući dodamo odjednom sadržaj epruvete u kojoj se nalazi 30 ml sumpome kiseline 1:10 (v/v). Titriramo slobodni sumporni dioksid sa 0,025 M joda. Upotrebljeni volumen otopine joda joda označimo sa n”.
NN 106/2004 • Ukupni sumporni dioksid u miligramima po litri: 32 × (n + n´ + n”).
NN 106/2004 • – Za crna vina s niskim koncentracijama SO2, primjereno je koristiti razrijeđenu otopinu joda više od 0,025 M (npr. 0,01 M). U tom slučaju zamijenimo koeficijent 32 sa 1,28 u gornjoj formuli.
NN 106/2004 • – Za crna vina preporuča se osvjetljavanje vina odozdo zrakom žutog svjetla iz obične žarulje čija zraka svijetli kroz otopinu kalijeva kromata ili iz lampe s natrijevom parom. Određivanje izvodimo u tamnoj sobi i promatramo transparentnost vina: u točki ekvivalencije ono postaje opalescentno.
NN 106/2004 • – Ako je količina sumpornog dioksida blizu, ili ako prelazi zakonski dopušten količinu, ukupni sumporni dioksid treba odrediti referentnom metodom.
NN 106/2004 • – Ako se određivanje slobodnog sumpornog dioksida posebno zahtijeva, moramo izvesti analizu na uzorku koji je čuvan pri anaerobnim uvjetima na temperaturi od 20°C dva dana prije analize. Određivanje provodimo na 20°C.
NN 106/2004 • – Budući da se neke supstancije oksidiraju s jodom u kiseloj sredini, za točniju analizu moramo tu količinu joda točno procijeniti. Da se to postigne, slobodni sumporni dioksid treba vezati na dodani etanal ili propanal prije titriranja jodom. U konusnu tikvicu od 300 ml ulijemo 50 ml vina, dodamo 5 ml otopine etanala koncentracije 7 g/l ili 5 ml propanala koncentracije 10 g/l. Zatvorimo tikvicu i ostavimo da odstoji najmanje 30 minuta. Dodamo 3 ml sumpome kiseline 1:10 (v/v) i dovoljno 0,025 M otopine joda da se promjeni boja škroba. Upotrebljeni volumen joda označimo sa n” ml. Ova vrijednost mora biti oduzeta od n (slobodni sumporni dioksid) i od n + n´ + n” (ukupni sumporni dioksid). Vrijednost n´” je općenito malena, od 0,2 do 0,3 ml 0,025 M otopine joda. Ako je vinu bila dodana askorbinska kiselina, vrijednost n´” će biti mnogo viša pa je moguće, barem aproksimativno, mjeriti količinu ove supstance iz vrijednosti n´”, budući da 1 ml 0,025 M otopine joda oksidira 4,4 mg askorbinske kiseline. Određivanjem n´” moguće je sasvim lako utvrditi prisutnost preostale askorbinske kiseline u količinama većim od 20 mg/l u vinima kojima je ona bila dodana.
NN 106/2004 • Limunska kiselina prevodi se u oksaloacetat i acetat u reakciji kataliziranoj citrat liazom (CL):
NN 106/2004 • U prisutnosti malat dehidrogenaze (MDH) i laktat dehidrogenaze (LDH), oksaloacetat i njegov produkt dekarboksilacije piruvat reduciraju se u L-malat i L-laktat pomoću reduciranog nikotinamid adenin dinukleotida (NADH):
NN 106/2004 • Količina NADH oksidiranog u NAD+ u ovim reakcijama proporcionalna je količini pr citrata. Oksidacija NADH mjeri se rezultirajućim padom apsorbancije pri valnoj duljini od 340 nm.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 106/2004 • – Otopina pufera pH 7,8 (0,51 M otopina glicilglicina; pH 7,8; Zn2+ (0,6 × 10-3 M); 7,13 g glicilglicina otopimo u približno 70 ml redestilirane vode. Podesimo pH na 7,8 sa približno 13 ml 5 M otopine natrijeva hidroksida, dodamo 10 ml otopine cink klorida (80 mg ZnCl2 u 100 ml H 2 O) i nadopunimo do 100 ml redestiliranom vodom.
NN 106/2004 • – Otopina reduciranog nikotinamid adenin dinukleotida (NADH) (približno 6 × 10-3 M): otopiti 30 mg NADH i 60 mg NaHCO3 u 6 ml redestilirane vode.
NN 106/2004 • – Otopina malat dehidrogenaze/laktat dehidrogenaze (MDH/LDH, 0,5 mg MDH/ml, 2,5 mg LDH/ml): pomiješamo zajedno 0,1 ml MDH (5 mg MDH/ml), 0,4 ml otopine amonij sulfata (3,2 M) i 0,5 ml LDH (5 mg/ml). Ova suspenzija ostaje stabilna najmanje jednu godinu p
NN 106/2004 • – Citrat liaza (CL, 5 mg protein/ml): otopimo 168 mg liofilizata u 1 ml ledene vode. Ova otopina ostaje stabilna najmanje jedan tjedan pri 4° C ili najmanje četiri tjedna ako je smrznuta.
NN 106/2004 • Preporučuje se prije određivanja provjeriti aktivnost enzima.
NN 106/2004 • – Spektrofotometar, koji omogućuje mjerenje pri 340 nm, valnoj duljini kod koje NADH ima najveću apsorbanciju.
NN 106/2004 • Umjesto toga može se primijeniti spektrofotometar s diskontinuiranim izvorom koji omogućava mjerenje kod 334 nm ili 365 nm.
NN 106/2004 • Budući da se provode mjerenja apsolutnih apsorbancija (tj. ne primjenjuju se kalibracijske krivulje, već se standardizacija provodi uzimajući u obzir koeficijent ekstinkcije NADH), moraju se provjeriti skale valnih duljina i spektralne absorbancije na aparatu.
NN 106/2004 • Određivanje citrata se obično provodi direktno u vinu bez prethodnog uklanjanja boje i bez razrjeđenja ukoliko je količina limunske kiseline manja od 400 mg/l. Prema potrebi napravimo razrjeđenje tako da je koncentracija citrata između 20 i 400 mg/l (tj. između 5 i 80 mg citrata u ispitivanom uzorku).
NN 106/2004 • Kod crnih vina bogatih fenolnim spojevima preporučuje se prethodna priprema sa PVPP:
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 29/05, Broj 43/09,
Broj 145/08, Broj 16/90,
Broj 91/01, Broj 93/08
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE