PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 106/2004 • Napravimo vodenu suspenziju od oko 0,2 g PVPP i ostavimo da stoji 15 minuta. Profiltriramo kroz nabrani filter.
NN 106/2004 • 10 ml vina sipamo u tikvicu od 50 ml, dodamo vlažni PVPP koji je s filtera uklonjen spatulom. Tresemo dvije do tri munute. Filtriramo.
NN 106/2004 • Na spektrofotometru podesimo apsorbanciju pri 340 nm, primjenom kiveta širine 1 cm, uz zrak kao slijepu probu (bez kivete u optučkom putu). Zatim u kivetu stavljamo kako slijedi:
NN 106/2004 • Promućkamo, i nakon pet minuta očitamo apsorbanciju otopina u referentnoj kiveti i kiveti za uzorak (A 1).
NN 106/2004 • Promućkamo i pričekamo da se reakcija završi (oko pet minuta) i očitamo apsorbancije otopina u referentnoj kiveti i kiveti za uzorak (A 2).
NN 106/2004 • Napomena: Vrijeme koje je potrebno da se završi enzimatska reakcija može varirati ovisno o šarži. Gornja vrijednost je dana samo kao orijentacija i nju treba odrediti za svaku šaržu.
NN 106/2004 • Koncentracija limunske kiseline izražava se u miligramima po litri na najbliži cijeli broj.
NN 106/2004 • Ako je uzorak prethodno razrijeđen rezultat pomnožimo s faktorom razrjeđenja.
NN 106/2004 • Volumen vina uzet od uzorka ohladimo na oko 0° C i pomiješamo s dovoljnom količinom natrijeva hidroksida da se dobije pH vrijednost od 10 do 11. Titracija se provodi otopinom kiseline u prisustvu ugljikove anhidrazehidraze. Sadržaj ugljikovog dioksida izračuna se iz volumena kiseline potrebnog da se pH pi od 8,6 (hidrogenkarbonatni oblik) do 4,0 (ugljikova kiselina). Slijepa proba se provodi u istim uvjetima na dekarboniziranom vinu da bi se uzeo u obzir volumen otopine natrijeva hidroksida koji troše kiseline u vinu.
NN 106/2004 • Uzorak vina koji se analizira ohladi se blizu točke smrzavanja. Nakon uzimanja količine koja će se upotrijebiti za slijepu probu nakon dekarbonizacije, ostatak u boci se prevede u alkalno tako da se sav ugljikov dioksid veže u obliku Na 2CO3. Provodi se titracija otopinom kiseline u prisustvu ugljikove anhidraze. Sadržaj ugljikovog dioksida izračuna se iz volumena kiseline potrebnog da se pH promijeni od 8,6 (hidrogenkarbonatni oblik) do 4,0 (ugljikova kiselina). Slijepa proba se provodi u istim uvjetima na dekarboniziranom vinu da bi se uzeo u obzir volumen otopine natrijeva hidroksida koji troše kiseline u vinu.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 106/2004 • Manometarska metoda: nadtlak ugljikova dioksida mjeri se direktno u boci pomoću afrometra.
NN 106/2004 • Uzorak vina ohladimo na približno 0° C zajedno s pipetom od 10 ml za odmjeravanje. Stavimo 25 ml 0,1 M otopine natrijeva hidroksida (prva alineja točke b)1. ovoga članka) u čašu od 100 ml; dodamo dvije kapi vodene otopine ugljikove anhidraze (treća alineja točke b)1. ovoga članka). Dodamo 10 ml vina pomoću pipete ohlađene na 0° C.
NN 106/2004 • Stavimo čašu na magnetsku mješalicu, namjestimo pH elektrodu i povremeno miješamo.
NN 106/2004 • Kad tekućina postigne sobnu temperaturu, polako titriramo 0,05 M otopinom sumporne kiseline (druga alineja točke b)1. ovoga članka) do pH 8,6. Zabilježimo očitanje na bireti.
NN 106/2004 • Nastavimo titrirati sumpornom kiselinom do pH 4,0. Označimo sa n ml utrošene sumporne kiseline za titriranje između pH 8,6 i 4,0.
NN 106/2004 • Uklonimo CO2 iz oko 50 ml uzorka vina mućkanjem u vakuumu oko tri minute, uz grijanje tikvice u vodenoj kupelji na oko 25° C.
NN 106/2004 • Napomena: Ako vino sadrži malo CO2 (CO2 < 1 g/l), nije potrebno dodati ugljičnu anhidrazu za kataliziranje reakcije hidrataciju CO2.
NN 106/2004 • Označimo nivo vina u boci te ga hladimo dok ne počne smrzavanje. Pustimo da se boca blago ugrije, protresemo je da kristali leda ne nestanu. Brzo uklonimo čep i stavimo 45 do 50 ml vina u odmjerni cilindar za slijepu probu. Točan volumen uzetoga vina, v ml, očitamo na cilindru kad vino postigne sobnu temperaturu.
NN 106/2004 • Odmah nakon što je uklonjen uzorak za slijepu probu, dodamo 20 ml otopine natrijeva hidrokisda (prva alineja točke b)2. ovoga članka) u bocu volumena 750 ml.
NN 106/2004 • U čašu od 100 ml stavimo 30 ml prokuhane destilirane vode i dvije kapi otopine ugljične anhidraze (treća alineja točke b)2. ovoga članka). Dodamo 10 ml vina koje je prethodno prevedeno u alkalno. Stavimo čašu na magnetsku mješalicu, namjestimo elektrodu i magnetni štapić uz umjereno miješanje.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 104/95, Broj 141/06,
Broj 147/02, Broj 27/05,
Broj 21/05, Broj 30/08
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE