PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 133/2007 • 6.5.2. Dodati 10 ml etanola (4.2.) i lagano, ali temeljito promiješati dopuštajući da sadržaj tikvice teče naprijed nazad između njena dva dijela; izbjegavati da tekućina dođe preblizu vratu tikvice. Prema želji dodati dvije kapi otopine kongo crvenila ili krezol crvenila (4.3.).
NN 133/2007 • 6.5.3. Dodati 25 ml dietiletera (4.4.), zatvoriti tikvicu čepom od pluta zasićenim vodom ili zatvaračem smočenim vodom (pogledajte 5.6.), i tresti tikvicu umjerenom jačinom (kako bi se izbjeglo stvaranje postojanih emulzija) jednu minutu s tikvicom u vodoravnom položaju, tako da manji dio stoji prema gore. Povremeno dopustiti da se tekućina iz većeg dijela pretoči u manji dio. Prema potrebi ohladiti tikvicu u vodi iz slavine, a zatim pažljivo ukloniti čep od pluta ili drugi zatvarač i pomoću boce štrcaljke (5.8.) isprati njega i vrat tikvice s malo smjese otapala (4.6.) tako da isprani sadržaj uđe u tikvicu.
NN 133/2007 • 6.5.4. Dodati 25 ml petroletera (4.5.), zatvoriti tikvicu ponovno namočenim čepom od pluta ili drugim zatvaračem (ponovno smočiti uranjanjem u vodu), i lagano tresti tikvicu 30 sekundi kako je opisano u točki 6.5.3.
NN 133/2007 • 6.5.5. Centrifugirati zatvorenu tikvicu 1 do 5 minuta rotacijskom brzinom od 500 do 600 okretaja u minuti (5.2.). Ukoliko centrifuga nije na raspolaganju (pogledati napomenu uz 5.2.) ostaviti zatvorenu tikvicu da stoji na stalku (5.7.) barem 30 minuta dok se gornji sloj jasno i vidljivo ne odvoji od vodenog sloja. Prema potrebi ohladiti tikvicu pod tekućom vodom.
NN 133/2007 • 6.5.6. Pažljivo ukloniti čep pluta ili drugi zatvarač i isprati ga kao i unutarnju stranu vrata tikvice s malo smjese otapala (4.6.) tako da isprani sadržaj uđe u tikvicu.
NN 133/2007 • Ukoliko se granica nalazi ispod kraja vrata tikvice, isprani sadržaj treba podignuti nešto iznad te razine lagano ulijevajući vodu niz stjenku tikvice tako da se olakša prelijevanje otapala.
NN 133/2007 • 6.5.7. Držeći tikvicu za ekstrakciju za manji dio, pažljivo preliti najveću moguću količinu gornjeg sloja u pripremljene posude za sakupljanje masti (6.4.) koje sadrže nekoliko pomagala za ključanje (5.10.) u slučaju tikvica (po izboru s metalnim posudama), izbjegavajući izlijevanje vodenog sloja.
NN 133/2007 • 6.5.8. Isprati vanjsku stranu vrata tikvice za ekstrakciju s malo smjese otapala (4.6.), sakupljajući isprani sadržaj u posudu za sakupljanje masti i pazeći da se smjesa otapala ne prelije preko vanjskog dijela tikvice za ekstrakciju.
NN 133/2007 • Prema želji se otapalo ili dio otapala može ukloniti iz posude destilacijom ili isparavanjem kako je opisano u točki 6.5.12.
NN 133/2007 • 6.5.9. Dodati 5 ml etanola (4.2.) sadržaju tikvice za ekstrakciju, pri tome koristeći etanol za ispiranje unutrašnjosti vrata tikvice, i promiješati kako je opisano u točki 6.5.2.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 133/2007 • 6.5.10. Provesti drugu ekstrakciju ponavljanjem radnji opisanih u točkama od 6.5.3. do 6.5.8., ali koristeći samo 15 ml dietiletera (4.4.) i 15 ml petroletera (4.5.); koristiti eter za ispiranje unutrašnjosti vrata tikvice za ekstrakciju. Prema potrebi podignuti granicu na sredinu vrata tikvice kako bi se omogućilo da konačno izlijevanje otapala bude što potpunije.
NN 133/2007 • 6.5.11. Provesti treću ekstrakciju daljnjim ponavljanjem radnji opisanih u točkama od 6.5.3. do 6.5.8., ali koristeći samo 15 ml dietil etera (4.4.) i 15 ml petroletera (4.5.); koristiti eter za ispiranje unutrašnjosti vrata tikvice za ekstrakciju. Prema potrebi podignuti granicu na sredinu vrata tikvice kako bi se omogućilo da konačno izlijevanje otapala bude što potpunije.
NN 133/2007 • 6.5.12. Otapala (uključujući etanol) iz tikvice ukloniti što potpunije postupkom destilacije, ili iz čaše ili zdjele isparavanjem (5.3.), ispirući unutrašnjost vrata tikvice s malo miješanog otapala (4.6.) prije započinjanja destilacije.
NN 133/2007 • 6.5.13. Grijati posudu za sakupljanje masti (s tikvicom pored nje kako bi para otapala isparila) jedan sat u sušioniku (5.4.). Ukloniti posudu za sakupljanje masti iz sušionika, ostaviti da se ohladi (ne u eksikatoru, ali zaštitite od prašine) na temperaturu sobe za mjerenje (staklene posude neka stoje barem sat vremena, a metalne posude barem 30 minuta) i izvršiti mjerenje s točnošću od 0,1 mg.
NN 133/2007 • Ne brisati posudu neposredno prije mjerenja. Staviti posudu na vagu korištenjem kliješta i naročito izbjegavati promjene temperature.
NN 133/2007 • 6.5.14. Ponavljati radnje opisane u točki 6.5.13. dok se masa posude za sakupljanje masti ne smanji za 0,5 mg ili manje, ili poveća, između dva uzastopna mjerenja. Zabilježiti najmanju izmjerenu masu posude za sakupljanje masti i ekstrahirane tvari.
NN 133/2007 • 6.5.15. Dodati 25 ml petroletera u posudu za sakupljanje masti kako bi se provjerilo je li ekstrahirana tvar u potpunosti topljiva. Lagano zagrijati i miješati otapalo dok se sva mast ne otopi.
NN 133/2007 • Ukoliko je ekstrahirana tvar u potpunosti topljiva u petroleteru, uzima se da je masa masti razlika između konačne mase posude koja sadrži ekstrahiranu tvar (6.5.14.) i početne mase.
NN 133/2007 • 6.5.16. Ukoliko je ekstrahirana tvar u potpunosti topljiva u petroleteru, ili u slučaju sumnje, u potpunosti ekstrahirati mast iz posude ponavljanim ispiranjem toplim petroleterom.
NN 133/2007 • Pustiti sve tragove netopljive tvari da se slegnu i pažljivo izliti petroleter bez da se ukloni netopljiva tvar. Ponoviti ovaj postupak još tri puta korištenjem petroletera za ispiranje unutrašnjosti vrata posude.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 70/08, Broj 41/08,
Broj 30/08, Broj 71/07,
Broj 14/91, Broj 153/09
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE