PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 17/2009 • (a) koje se odnose na smanjenu količinu masti, zasićenih masnih kiselina, transmasnih kiselina, šećera i soli/natrija, mogu se navoditi iako hrana nije u skladu s prehrambenim profilom za specifične hranjive tvari za koje se ta tvrdnja navodi, uz uvjet da su u sukladnu s odredbama ovog Pravilnika.
NN 17/2009 • (b) koje se odnose na pojedinačnu hranjivu tvar prisutnoj u značajnijoj količini u odnosu na količinu određenu prehrambenim profilom pod uvjetom da se izjava o toj specifičnoj hranjivoj tvari navodi vrlo blizu, na istoj strani i podjednako istaknuta kao i sama tvrdnja. Ta izjava glasi: »Visok udio..« (naziv hranjive tvari koja je prisutna u značajnijoj količini u odnosu na količinu određenu prehrambenim profilom).
NN 17/2009 • Na napicima koji sadrže više od 1,2% vol. alkohola ne smiju na navoditi zdravstvene tvrdnje.
NN 17/2009 • Na napicima koji sadrže više od 1,2% vol. alkohola dozvoljene su samo prehrambene tvrdnje koje se odnose na nizak udio alkohola ili na smanjenje udjela alkohola ili na smanjenje energetske vrijednosti.
NN 17/2009 • Na hrani se mogu navoditi prehrambene i zdravstvene tvrdnje samo uz sljedeće uvjete:
NN 17/2009 • (a) ako je dokazana prisutnost odnosno količina dodanih ili oduzetih hranjivih tvari ili drugih tvari u hrani ili kategoriji hrane koja ima znanstveno dokazan pozitivan utjecaj na organizam (b) ako hranjiva tvar ili druga tvari na koju se odnosi tvrdnja:
NN 17/2009 • (i) prisutna u konačnom proizvodu u značajnoj količini kako je to definirano posebnim propisima ili gdje takvi propisi ne postoje, u količini koja ima znanstveno dokazan pozitivan fiziološki i hranjivi utjecaj na organizam, naveden u tvrdnji;
NN 17/2009 • (ii) prisutna u smanjenoj količini ili nije prisutna u konačnom proizvodu, te ta količina ima znanstveno dokazan pozitivan fiziološki i hranjivi utjecaj na organizam, naveden u tvrdnji;
NN 17/2009 • (c) ako je hranjiva tvar ili druga tvari za koje je navedena tvrdnja, obliku koji omogućuje njeno iskorištavanje u organizmu, tamo gdje je to primjenjivo;
NN 17/2009 • (d) ako količina proizvoda za koju se realno može očekivati da će biti konzumirana pruža značajnu količinu hranjive tvari ili druge tvari na koju se odnosi tvrdnja kako je definirano posebnim propisima, ili ako takvi propisi ne postoje, značajnu količinu koja ima znanstveno dokazan pozitivan fiziološki i hranjivi utjecaj na organizam;
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 17/2009 • (e) sukladnost sa specifičnim uvjetima propisanim u Poglavlju III. i IV. ovoga Pravilnika, za svaki pojedini slučaj.
NN 17/2009 • Navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji dopušteno je samo ako prosječni potrošača može razumjeti korisne učinke navedene u tvrdnji.
NN 17/2009 • Prehrambene i zdravstvene tvrdnje odnose se i na hranu pripremljenu za uporabu u skladu s uputama proizvođača.
NN 17/2009 • Prehrambene i zdravstvene tvrdnje moraju se temeljiti i potkrijepiti opće prihvaćenim znanstvenim dokazima.
NN 17/2009 • Subjekti u poslovanju s hranom koji navode prehrambene ili zdravstvene tvrdnje na proizvodu imaju obvezu dokazati da je tvrdnja odgovarajuća za taj proizvod.
NN 17/2009 • Ministarstvo može tražiti od subjekta u poslovanju s hranom koji hranu sa prehrambenom i zdravstvenom tvrdnjom stavlja na tržište da predoči sve relevantne podatke i dokumentaciju kojima se dokazuje sukladnost s ovim Pravilnikom.
NN 17/2009 • Kada je navedena prehrambena tvrdnja navodi se i hranjiva vrijednost sukladno Pravilniku o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (»Narodne novine« br. 60/08) 7.
NN 17/2009 • Kada se navodi zdravstvena tvrdnja podatak o hranjivoj vrijednosti mora uključivati podatke iz Skupine 2. propisane člankom 4. stavkom 1. Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (»Narodne novine« br. 60/08) 7, uz iznimku generičkog reklamiranja.
NN 17/2009 • Ovisno o svakom pojedinome slučaju, količina/količine tvari na koje se odnosi prehrambena ili zdravstvena tvrdnja koja se ne pojavljuje u tablici hranjivih vrijednosti, također se navodi u istome vidnome polju kao i informacija o hranjivoj vrijednosti i izražava se u skladu s člankom 6. Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (»Narodne novine« br. 60/08) 7.
NN 17/2009 • U slučaju dodataka prehrani, hranjiva vrijednosti navodi se sukladno Pravilniku o dodacima prehrani (»Narodne novine« br. 148/08) 5.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 52/90, Broj 132/06,
Broj 85/04, Broj 112/09,
Broj 136/06, Broj 51/09
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE