PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Stranica HR2009-02-17-353 NN 17/2009

• 5. »Tvrdnja« označava svaku poruku ili izjavu koja nije propisima obvezujuća, uključujući i slikovno, grafičko ili simboličko predstavljanje u bilo kojem obliku, kojom se izjavljuje, sugerira ili naznačuje da ta hrana ima određena svojstva.


Stranica 2009-02-17-353 NN 17/2009

• 6. »Hranjiva tvar« jest tvar koja utječu na energetsku i biološku vrijednost hrane, a podrazumijeva: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, vlakna, natrij te vitamine i minerale prisutne u značajnijoj količini, kako je navedeno u Prilogu 1. Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (»Narodne novine« br. 60/08) 7.


Stranica 2009-02-17-353 NN 17/2009

• 7. »Druga tvar« jesu sve tvari osim hranjivih tvari koje imaju prehrambeni ili fiziološki učinak.


Stranica 2009-02-17-353 NN 17/2009

• 8. »Prehrambena tvrdnja« jest svaka tvrdnja koja pri prezentiranju ili reklamiranju hrane navodi na zaključak ili upućuje da hrana ima određena hranjiva svojstva uvjetovana energetskom vrijednošću koja može biti prirodna, smanjena ili povećana i/ili prisutnošću, odnosno količinom njezinih prirodnih, dodanih ili oduzetih hranjivih tvari drugih tvari.


Internet NN 17/2009
• 9. »Zdravstvena tvrdnja« jest svaka tvrdnja koja navodi na zaključak ili upućuje da kategorija hrane, određena hrana ili sastojak hrane utječe na zdravlje ljudi.

Internet stranice NN 17/2009
• 10. »Tvrdnja o smanjenom riziku od neke bolesti« jest svaka tvrdnja koja navodi na zaključak ili upućuje da se konzumacijom određene kategorije hrane, određene hrane ili sastojka hrane značajno smanjuje faktor rizika u razvijanju neke bolesti ljudi.

Internet stranice NN 17/2009 • 11. »Navođenje prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji« smatra se korištenje prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji u smislu označavanja, reklamiranja i prezentiranja hrane.
Internet stranice NN 17/2009 • Samo prehrambene ili zdravstvene tvrdnje sukladne odredbama ovog Pravilnika mogu se upotrebljavati kod označavanja, reklamiranja i prezentiranja hrane.
Internet stranice NN 17/2009 • Ne dovodeći u pitanje odredbe Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (»Narodne novine« br. 41/08) 88 i odredbe posebnog propisa koji se odnosi na zavaravanje potrošača reklamiranjem[9], navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji ne smije:
Internet stranice NN 17/2009 • (b) davati razloga za sumnju u sigurnost ili hranjivu vrijednost ostale hrane,
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Vijesti NN 17/2009 • (c) poticati ili ograničiti pretjeranu konzumaciju određene hrane,
Informacije NN 17/2009 • (d) navoditi, sugerirati ili ukazivati da uravnotežena i raznovrsna prehrana ne može pružiti potrebne količine hranjivih tvari općenito
Poslovne stranice NN 17/2009 • (e) upućivati riječima, slikama ili crtežima na moguće promjene u fiziološkim funkcijama organizma koje bi mogle izazvati strah kod potrošača.
Pregledi NN 17/2009 • Navođenje prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji dopušteno je samo na onoj hrani i/ili kategoriji hrane koja je u skladu s:
Besplatno NN 17/2009 • – prehrambenim profilima koji se određuju uzimajući u obzir posebno:
Glasnik NN 17/2009 • (a) količine određenih hranjivih tvari i ostalih tvari sadržanih u hrani, kao što su masti, zasićene masne kiseline, transmasne kiseline, šećeri i sol/natrij;
Propis NN 17/2009 • (b) ulogu i važnost hrane (ili kategorija hrane) te njihov doprinos načinu prehrane stanovništva općenito ili, ako je to primjereno, određenih rizičnih skupina, uključujući i djecu;
Propis NN 17/2009 • (c) ukupnu sastav hranjivih tvari u hrani te prisutnost hranjivih tvari koje su znanstveno prepoznate kao tvari koje imaju utjecaja na zdravlje.
Propis NN 17/2009 • – uvjetima za uporabu prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji obzirom na uspostavljene prehrambene profile.
Propis NN 17/2009 • Prehrambeni profili moraju se temeljiti na nutricionističkim znanstvenim spoznajama, te njihovoj vezi sa zdravljem.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 64/08, Broj 112/04, Broj 154/08, Broj 42/90, Broj 16/92, Broj 42/08


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE Pregled