PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 17/2009 • 5. »Tvrdnja« označava svaku poruku ili izjavu koja nije propisima obvezujuća, uključujući i slikovno, grafičko ili simboličko predstavljanje u bilo kojem obliku, kojom se izjavljuje, sugerira ili naznačuje da ta hrana ima određena svojstva.
NN 17/2009 • 6. »Hranjiva tvar« jest tvar koja utječu na energetsku i biološku vrijednost hrane, a podrazumijeva: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, vlakna, natrij te vitamine i minerale prisutne u značajnijoj količini, kako je navedeno u Prilogu 1. Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane (»Narodne novine« br. 60/08) 7.
NN 17/2009 • 7. »Druga tvar« jesu sve tvari osim hranjivih tvari koje imaju prehrambeni ili fiziološki učinak.
NN 17/2009 • 8. »Prehrambena tvrdnja« jest svaka tvrdnja koja pri prezentiranju ili reklamiranju hrane navodi na zaključak ili upućuje da hrana ima određena hranjiva svojstva uvjetovana energetskom vrijednošću koja može biti prirodna, smanjena ili povećana i/ili prisutnošću, odnosno količinom njezinih prirodnih, dodanih ili oduzetih hranjivih tvari drugih tvari.
NN 17/2009 • 9. »Zdravstvena tvrdnja« jest svaka tvrdnja koja navodi na zaključak ili upućuje da kategorija hrane, određena hrana ili sastojak hrane utječe na zdravlje ljudi.
NN 17/2009 • 10. »Tvrdnja o smanjenom riziku od neke bolesti« jest svaka tvrdnja koja navodi na zaključak ili upućuje da se konzumacijom određene kategorije hrane, određene hrane ili sastojka hrane značajno smanjuje faktor rizika u razvijanju neke bolesti ljudi.
NN 17/2009 • 11. »Navođenje prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji« smatra se korištenje prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji u smislu označavanja, reklamiranja i prezentiranja hrane.
NN 17/2009 • Samo prehrambene ili zdravstvene tvrdnje sukladne odredbama ovog Pravilnika mogu se upotrebljavati kod označavanja, reklamiranja i prezentiranja hrane.
NN 17/2009 • Ne dovodeći u pitanje odredbe Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (»Narodne novine« br. 41/08) 88 i odredbe posebnog propisa koji se odnosi na zavaravanje potrošača reklamiranjem[9], navođenje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji ne smije:
NN 17/2009 • (b) davati razloga za sumnju u sigurnost ili hranjivu vrijednost ostale hrane,
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 17/2009 • (c) poticati ili ograničiti pretjeranu konzumaciju određene hrane,
NN 17/2009 • (d) navoditi, sugerirati ili ukazivati da uravnotežena i raznovrsna prehrana ne može pružiti potrebne količine hranjivih tvari općenito
NN 17/2009 • (e) upućivati riječima, slikama ili crtežima na moguće promjene u fiziološkim funkcijama organizma koje bi mogle izazvati strah kod potrošača.
NN 17/2009 • Navođenje prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji dopušteno je samo na onoj hrani i/ili kategoriji hrane koja je u skladu s:
NN 17/2009 • – prehrambenim profilima koji se određuju uzimajući u obzir posebno:
NN 17/2009 • (a) količine određenih hranjivih tvari i ostalih tvari sadržanih u hrani, kao što su masti, zasićene masne kiseline, transmasne kiseline, šećeri i sol/natrij;
NN 17/2009 • (b) ulogu i važnost hrane (ili kategorija hrane) te njihov doprinos načinu prehrane stanovništva općenito ili, ako je to primjereno, određenih rizičnih skupina, uključujući i djecu;
NN 17/2009 • (c) ukupnu sastav hranjivih tvari u hrani te prisutnost hranjivih tvari koje su znanstveno prepoznate kao tvari koje imaju utjecaja na zdravlje.
NN 17/2009 • – uvjetima za uporabu prehrambenih ili zdravstvenih tvrdnji obzirom na uspostavljene prehrambene profile.
NN 17/2009 • Prehrambeni profili moraju se temeljiti na nutricionističkim znanstvenim spoznajama, te njihovoj vezi sa zdravljem.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 64/08, Broj 112/04,
Broj 154/08, Broj 42/90,
Broj 16/92, Broj 42/08
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE