PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 129/2009 • Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
NN 129/2009 • Na temelju članka 12. stavka 2. i članka 19. stavka 3. Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (»Narodne novine«, broj 12/01, 14/01 i 79/07), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
NN 129/2009 • O PRERADI, PAKIRANJU, PRIJEVOZU I SKLADIŠTENJU EKOLOŠKIH PROIZVODA
NN 129/2009 • Ovim se Pravilnikom propisuje prerada, pakiranje, prijevoz i skladištenje ekoloških proizvoda.
NN 129/2009 • 1) Proizvodnja prerađene ekološke hrane provodi se odvojeno u vremenu ili prostoru od hrane koja nije ekološka.
NN 129/2009 • 2) Na sastav ekološki prerađene hrane primjenjuju se sljedeći uvjeti:
NN 129/2009 • a) proizvod se proizvodi uglavnom od sastojaka poljoprivrednog podrijetla, a pri utvrđivanju istih, dodana voda i kuhinjska sol neće se uzimati u obzir;
NN 129/2009 • b) aditivi, voda, sol, pomoćne tvari, poboljšivači arome, mikroorganizmi i enzimi, minerali, elementi u tragovima, vitamini kao i aminokiseline i ostale hranjive tvari se mogu koristiti za posebne prehrambene potrebe ukoliko su navedeni u Prilogu I. ovoga Pravilnika;
NN 129/2009 • c) poljoprivredni sastojci iz proizvodnje koja nije ekološka mogu se koristiti samo ako su odobreni za uporabu u ekološkoj proizvodnji u skladu s Prilozima I. i II. ovoga Pravilnika;
NN 129/2009 • d) ekološki sastojak ne smije istovremeno biti prisutan u proizvodu zajedno sa sastojkom iste vrste iz konvencionalne proizvodnje ili proizvodnje u prijelaznom razdoblju;
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 129/2009 • e) hrana proizvedena iz sastojaka u prijelaznom razdoblju mora sadržavati samo jedan sastojak poljoprivrednog podrijetla.
NN 129/2009 • 3) Ne smiju se koristiti tvari i postupci koji ponovno uspostavljaju svojstva izgubljena u preradi i skladištenju ekološke hrane, a ispravljaju posljedice nemara u preradi tih proizvoda ili mogu na drugi način dovesti u sumnju ekološku prirodu proizvoda.
NN 129/2009 • 1) Za proizvodnju ekoloških kvasaca koriste se samo ekološki proizvedeni supstrati. Ostali proizvodi i tvari mogu se koristiti samo ukoliko su odobreni za uporabu u ekološkoj proizvodnji u skladu s Prilozima I. i II. ovoga Pravilnika. Ekološki kvasci ne smiju biti prisutni u ekološkoj hrani ili hrani za životinje zajedno s konvencionalnim kvascima.
NN 129/2009 • 2) U slučaju nedostatka ekstrakta kvasca koji nije ekološki ili autolizata za proizvodnju ekoloških kvasaca dozvoljeno je dodavanje 5% autolizata ili ekstrakta kvasca koji nije ekološki. Povjerenstvo za odobrenje uporabe pojedinih sastojaka u preradi ekoloških proizvoda (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) će procjenjivati dostupnost autolizata ili ekstrakta kvasca do 31. prosinca 2013. godine.
NN 129/2009 • 1) Aditivi, pomoćne tvari u preradi i druge tvari i sastojci koji se koristi za preradu hrane ili hrane za životinje i svi primjenjivi postupci prerade, kao što je dimljenje, moraju biti u skladu s načelima dobre proizvođačke prakse.
NN 129/2009 • 2) Proizvođači koji proizvode prerađenu hranu i hranu za životinje moraju ustanoviti i ažurirati primjerene postupke koji se temelje na sustavnom utvrđivanju kritičnih faza prerade.
NN 129/2009 • 3) Primjena postupaka iz stavka 2. ovoga članka mora u svakom trenutku jamčiti da su proizvedeni prerađeni proizvodi sukladni pravilima ekološke proizvodnje.
NN 129/2009 • 4) Proizvođači moraju primjenjivati postupke iz stavka 2. ovoga članka te su obvezni:
NN 129/2009 • a) poduzimati mjere predostrožnosti kako bi izbjegli opasnost kontaminacije nedozvoljenim tvarima ili proizvodima;
NN 129/2009 • b) provoditi odgovarajuće mjere čišćenja, pratiti njihovu učinkovitost i evidentirati te radnje;
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 69/06, Broj 17/97,
Broj 53/06, Broj 185/03,
Broj 19/90, Broj 68/98
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE