PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 89/2008 • Postupak testiranja je namijenjen za gomolje i biljke krumpira sa simptomima tipičnim za ili koji pobuđuju sumnju na prstenastu trulež. Postupak uključuje brzi test provjere, izolaciju patogena iz zaraženog provodnog tkiva na dijagnostičkoj hranjivoj podlozi i, u slučaju pozitivnog rezultata, identifikaciju čiste kulture kao bakterije C. m. subsp. sepedonicus.
NN 89/2008 • (3) Iako je izolacija patogena iz biljnog materijala s tipičnim simptomima metodom razrjeđivanja i nasađivanja na hranjivu podlogu jednostavna, uzgoj može biti neuspješan iz uzoraka u naprednom stadiju infekcije. Saprofitske bakterije koje rastu na oboljelom tkivu mogu prerasti ili inhibirati patogen na hranjivoj podlozi. Stoga se preporuča korištenje neselektivne i selektivne hranjive podloge, najbolje MTNA (Odjeljak 8) ili biotest (Odjeljak 7).
NN 89/2008 • (5) Ako je rezultat izolacije negativan, ali simptomi bolesti su tipični, tada je potrebno ponoviti postupak izolacije.
NN 89/2008 • (6) Pouzdana identifikacija čiste kulture C. m. subsp. sepedonicus postiže se provođenjem testova navedenih u Dijelu 9.
NN 89/2008 • 1.2. Shema detekcije i identifikacije bakterije Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus u uzorcima gomolja krumpira bez simptoma
NN 89/2008 • Postupak testiratestiraijenjen je za detekciju skrivene zaraze u gomoljima krumpira. Pozitivan rezultat iz najmanje dva testa provjere, koji se temelje na različitim biološkim načelima, mora se dopuniti izolacijom patogena, nakon kojeg slijedi, u slučaju izolacije tipičnih kolonija, potvrda čiste kulture kao C. m. subsp. sepedonicus. Pozitivan rezultat samo jednog od testova provjere nije dovoljan da bi se uzorak smatrao vjerojatno zaraženim.
NN 89/2008 • Testovi provjere i izolacija moraju omogućiti prag detekcije 103 do 104 stanica/ml resuspendiranog taloga, uključenog kao pozitivna kontrola u svakoj seriji testova.
NN 89/2008 • (1) Standardna veličina uzoraka je 200 gomolja, iako se postupak može provesti i na manjim uzorcima ako nije na raspolaganju 200 gomolja.
NN 89/2008 • (2) Metode ekstrakcije i koncentracije patogena opisane su u Dijelu 3.1.
NN 89/2008 • (3) Ako su rezultati najmanje dva testa, koji se temelje na različitim biološkim načelima, pozitivni, potrebno je provesti izolaciju i potvrdu. Provedite barem jedan test provjere. Kada je rezultat tog testa negativan, smatra se da je taj uzorak negativan. U slučaju da je rezultat tog testa pozitivan, potrebno je provesti drugi ili više testova provjere, koji se temelje na različitim biološkim načelima, kako bi se potvrdio pozitivan rezultat. Ako su rezultati drugih ili ostalih testova negativni, smatra se da je taj uzorak negativan. Daljnji testovi nisu potrebni.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 89/2008 • Uvijek koristite poliklonska antitijela za IF provjeru, dodatna monoklonska antitijela mogu omogućiti veću specifičnost (vidi Dio 4).
NN 89/2008 • Koristite validirane reagense i protokole za PCR (vidi Dio 6).
NN 89/2008 • Korištenje MTNA ili NCP-88 hranjivih podloga i 1/100 razrijeđenja resuspendiranog taloga je u mnogim slučajevima prikladna metoda za izravnu izolaciju C. m. subsp. sepedonicus. Tipične kolonije mogu se dobiti 3 do 10 dana nakon nasađivanja na hranjivu podlogu. Patogen se tada može pročistiti i identificirati. Kako bi se u cijelosti iskoristile mogućnosti testa, potrebna je pažljiva priprema jezgre pupka kako bi se izbjegle sekundarne bakterije s gomolja krumpira, koje na hranjivoj podlozi konkuriraju bakteriji C. m. subsp. sepedonicus i mogu prerasti patogen. Ako izolacija na hranjivoj podlozi ne uspije, mora se napraviti iz biljaka koje su korištene u biotestu (vidi Dio 8).
NN 89/2008 • (8) Biotest se koristi za izolaciju bakterije C. m. subsp. sepedonicus iz ekstrakta selektivnim obogaćivanjem u patlidžanima (Solanum melongena). Test zahtijeva optimalne uvjete inkubacije kao što je navedeno u ovoj metodi. Bakterije koje inhibiraju bakteriju C. m. subsp. sepedonicus na MTNA ili NCP-88 hranjivim podlogama najvjerojatnije neće smetati u ovom testu (vidi Dio 7).
NN 89/2008 • (10) Uzgoj bakterijske kulture ili biotest mogu biti neuspješni zbog kompeticije ili inhibicije saprofitnim bakterijama. Ako se testovima provjere dobiju jasno pozitivni rezultati, a rezultati izolacije su negativni, ponovite testove izolacije iz istog resuspendiranog taloga ili ponovite uzimanje provodnog tkiva iz baznog dijela blizu stolona gomolja iz istog uzorka te, ako je potrebno, testirajte dodatne uzorke.
NN 89/2008 • (11) Pouzdana identifikacija čistih kultura vjerojatnih C. m. subsp. sepedonicus postiže se provođenjem testova opisanih u Dijelu 9.
NN 89/2008 • 1.3. Shema za detekciju i identifikaciju bakterije Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus u uzorcima biljaka krumpira bez simptoma
NN 89/2008 • (2) Metode ekstrakcije i koncentriranja patogena opisane su u Dijelu 3.2.
NN 89/2008 • (3) Ako su rezultati najmanje dva testa, koji se temelje na različitim biološkim načelima, pozitivni, potrebno je provesti izolaciju i potvrdu. Provedite barem jedan test provjere. Kada je rezultat tog testa negativan, smatra se da je taj uzorak negativan. U slučaju da je rezultat tog testa pozitivan, potrebno je provesti drugi ili više testova provjere, koji se temelje na različitim biološkim načelima, kako bi se potvrdio pozitivan rezultat. Ako su rezultati drugih ili ostalih testova negativni, smatra se da je taj uzorak negativan. Daljnji testovi nisu potrebni.
NN 89/2008 • (4) Selektivna izolacija i tipična morfologija kolonije opisani su u Dijelu 8.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 33/92, Broj 48/00,
Broj 125/06, Broj 39/98,
Broj 17/08, Broj 109/05
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE