PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 152/2005 • U proizvodnji proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika dopušteno je:
NN 152/2005 • – upotrebljavanje aditiva i pomoćnih tvari prema posebnom propisu kojim se uređuju prehrambeni aditivi dozvoljeni u hrani,
NN 152/2005 • – dodavanje vitamina, mineralnih tvari i tvari za zaslađivanje kako je propisano posebnim propisom o hrani za posebne prehrambene potrebe.
NN 152/2005 • Proizvodi koji se stavljaju na tržište kao pakovina, ako ovim Pravilnikom nije drugačije propisano, moraju odgovarati posebnom propisu o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine.
NN 152/2005 • (1) Na deklariranje ili označavanje proizvoda ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe posebnog propisa o općem deklariranju ili označavanju hrane kao i odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na deklariranje ili označavanje.
NN 152/2005 • (2) Odredbe stavka 1. ovoga članka odnose se na sljedeće proizvode namijenjene krajnjem potrošaču: voćni sok, voćni sok od koncentriranog voćnog soka, koncentrirani voćni sok, dehidratirani ili voćni sok u prahu i voćni nektar.
NN 152/2005 • (1) Nazivi proizvoda navedeni u Prilogu 1. ovoga Pravilnika mogu se koristiti za označavanje samo proizvoda koji ispunjavaju zahtjeve propisane za te proizvode te se označeni tim nazivom stavljati na tržište.
NN 152/2005 • (2) Ako proizvod potječe od samo jedne vrste voća, riječ »voće« ili »voćni« zamjenjuje se imenom voća ili je naziv popraćen opisom koji ne sadrži riječ »voće« (npr. narančin sok ili koncentrirani sok proizveden od naranči).
NN 152/2005 • (1) Za proizvode proizvedene od dvije ili više vrsta voća, osim kod upotrebe limunovog soka kako je navedeno u Prilogu 1. točki II. podtočki 1. ovoga Pravilnika, naziv proizvoda mora se dopuniti vrstama upotrijebljenog voćnog soka ili kaša po opadajućem volumnom udjelu (npr. voćni sok od jabuke, kruške i banane ili nektar od jabuke, kruške i banane).
NN 152/2005 • (2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u slučaju proizvoda od tri ili više vrsta voća u nazivu proizvoda, umjesto nabrajanja vrsta voća, može pisati »od više vrsta voća« ili sličan izraz ili broj upotrijebljenih vrsta voća (npr. »voćni sok od 5 vrsta voća« ili »nektar od više vrsta voća«).
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 152/2005 • (3) Osim naziva proizvoda voćni sokovi kojima je dodan šećer u svrhu zaslađivanja, kako je navedeno u Prilogu 1. točki II. podtočki 1. ovoga Pravilnika, moraju nositi opis »zaslađen« ili »s dodanim šećerom/šećerima« iza kojeg se navodi maksimalna količina dodanog šećera, računatog kao suha tvar i izraženog u g/L gotovog proizvoda.
NN 152/2005 • (1) Ako su proizvodima iz Priloga 1. ovoga Pravilnika tijekom tehnološkog postupka izdvojeni pojedini sastojci, isti se mogu ponovno dodati u proizvod kako bi ga vratili u prvobitno stanje. Deklariranje tih tvari u popisu sastojaka nije obvezno.
NN 152/2005 • (2) Pulpa ili čestice voćnog tkiva navedeni u Prilogu 2. točki 6. ovoga Pravilnika, koji su naknadno dodani voćnom soku, moraju biti navedeni na deklaraciji.
NN 152/2005 • (2) Za voćne nektare, na deklaraciji se mora navesti minimalni udio voćnog soka, voćne kaše ili smjese tih sastojaka, riječima »udio voća: najmanje...%«. Ovaj podatak se mora nalaziti u istom vidnom polju kao i naziv proizvoda.
NN 152/2005 • Na deklaraciji koncentriranog voćnog soka koji nije namijenjen krajnjem potrošaču mora biti navedena količina dodanog šećera odnosno dodanog limunovog soka ili drugih dozvoljenih tvari za reguliranje kiselosti prema posebnom propisu kojim se uređuju prehrambeni aditivi dozvoljeni u hrani. Ovaj navod se mora nalaziti na ambalaži, naljepnici, privjesnici ili popratnom dokumentu.
NN 152/2005 • Ako dodana L-askorbinska kiselina ima funkciju antioksidacijskog sredstva, ne smije se deklarirati kao vitamin.
NN 152/2005 • Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda s propisanim općim zahtjevima kakvoće u svrhu službene kontrole koriste se metode propisane posebnim propisom te druge validirane i međunarodno priznate metode.
NN 152/2005 • Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe članaka 28. do 35., 39. do 60. i 129. do 133. Pravilnika o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva te pektinskih preparata (»Narodne novine« br. 53/91 i 158/03).
NN 152/2005 • Proizvodi proizvedeni i deklarirani u skladu s propisom iz članka 13. ovoga Pravilnika mogu se stavljati na tržište najkasnije do 31. 12. 2006. godine.
NN 152/2005 • Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA
IZBOR:
Broj 133/05, Broj 18/08,
Broj 136/03, Broj 56/08,
Broj 34/95, Broj 108/00
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE