PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 173/2004 • 19. Potisnih plinova – koji se koriste za istiskivanje hrane iz posebnih posuda pod tlakom. Zrak se ne svrstava u skupinu potisnih plinova;
NN 173/2004 • 20. Emulgatorske soli – koje dodatkom u sustave koji sadrže masti, vodu i proteine, raspršuju proteine ujednačujući raspodjelu vode i masti oko njih (npr. topljeni sir);
NN 173/2004 • 21. Tvari protiv pjenjenja – koje sprječavaju pjenjenje tijekom tehnološkog procesa kao i u gotovom proizvodu;
NN 173/2004 • 22. Tvari za rahljenje – koje se koriste pojedinačno ili u kombinaciji sa tvarima koje otpuštaju plin i time bitno povećavaju volumen proizvoda.
NN 173/2004 • Aditivima slične tvari se prema načinu djelovanja razvrstavaju u skupine:
NN 173/2004 • 1. Aroma – koje se dodaju hrani radi aromatiziranja ili dopunjavanja arome;
NN 173/2004 • 2. Enzimskih preparata – koji su po djelovanju katalizatori biokemijskih reakcija, čija je aktivna komponenta bjelančevina kombinirana s metalima, ugljikohidratima i/ili lipidima, a dobiva se iz živog organizma (životinjskog, biljnog ili mikrobiološkog podrijetla);
NN 173/2004 • 3. Pomoćnih tvari u procesu proizvodnje – koje se koriste u tehnologiji proizvodnje hrane u skladu s odredbama članka 4. ovoga Pravilnika, ne stupaju u kemijske reakcije s ostalim sastojcima hrane, a njihovi mogući ostaci u hrani određeni su u Listi 2. ovoga Pravilnika.
NN 173/2004 • Aditivi (osim aroma i enzima) svrstani su u Listu 1. i Listu 2. ovoga Pravilnika.
NN 173/2004 • Lista 1. sadrži prehrambene aditive označene E-brojevima, uz naznaku osnovnog i ostalih funkcionalnih svojstava.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 173/2004 • E-broj, a većinom se razvrstavaju u pomoćne tvari u procesu proizvodnje (osim dijela tvari za sprječavanje pjenjenja). U Listi 2. naznačeno je tehnološko funcionalno svojstvo i ograničenje količine dopuštenog ostatka u hrani.
NN 173/2004 • Lista 1. i Lista 2. nalaze se u privitku ovoga Pravilnika i njegov su sastavni dio.
NN 173/2004 • Arome su koncentrirani preparati sa ili bez drugih dodataka i kao takve nisu namijenjene za konzumiranje. Dodane hrane dopunjuju postojeći ili joj daju sasvim novi okus i miris (uz iznimku slanog, slatkog i kiselog okusa).
NN 173/2004 • Arome označavaju aromatske tvari, aromatske pripravke, arome dobivene posebnim tehnološkim postupcima, arome dima i mješavine navedenih aroma.
NN 173/2004 • 1. Aromatske tvari su tvari poznatog kemijskog sastava koje se dodaju hrani zbog svojih aromatskih svojstava.
NN 173/2004 • (a) Prirodne aromatske tvari su kemijski definirane tvari koje se dobivaju fizikalnim (uključujući destilaciju i ekstrakciju otapalima), enzimskim ili mikrobiološkim postupkom iz sirovina biljnog ili životinjskog podrijetla u sirovom stanju ili obrađene nekim od tradicionalnih postupaka za pripravljanje hrane (sušenje, fermentacija i sl.).
NN 173/2004 • (b) Aromatske tvari identične prirodnima su kemijski definirane tvari koje su sintetizirane ili kemijskim postupkom izolirane iz prirodnih sirovina, a kemijski su identične tvarima prisutnim u prirodnom materijalu biljnog ili životinjskog podrijetla navedenim u točki 1(a) ovoga članka koje neprerađene ili prerađene, služe prehrani ljudi.
NN 173/2004 • (c) Umjetne aromatske tvari su kemijski definirane tvari, dobivene kemijskom sintezom, a koje još nisu nađene u prirodnim sirovinama biljnog ili životinjskog podrijetla koje prerađene ili neprerađene služe u prehrani ljudi.
NN 173/2004 • 2. Aromatski pripravak označava prirodni proizvod, različit od tvari definiranih pod točkom 1(a) koncentriran ili ne, koji se rabi zbog svojih aromatičnih svojstava i dobiva prikladnim fizikalnim (uključujući destilaciju i ekstrakciju otapalima), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz prirodnih sirovina biljnog ili životinjskog podrijetla sirovih ili obrađenih nekim od tradicionalnih postupaka za pripravljanje hrane (sušenje, fermentacija i sl.).
NN 173/2004 • 3. Arome dobivene posebnim tehnološkim postupkom označavaju proizvode dobivene termičkom reakcijom aminokiselina sa reducirajućim šećerima.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR:
Broj 26/03, Broj 25/96,
Broj 78/06, Broj 55/94,
Broj 8/91, Broj 4/00
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE