PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled usluga

BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost. Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
Propis 1996-11-96-1912 NN 96/1996

• (2) Bolesno vino i vino s manom je vino kod kojeg je nastala takva promjena organoleptičkih, kemijskih i fizikalnih svojstava da ono više nije prikladno za piće (prelom, prisustvo sumporovodika, miris na plijesan, vinski cvijet, mliječno kiselo vrenje ili zavrelica, sluzavost, octikavost, oksidiranost i talog).


Propis NN 96/1996

• (3) Octikavo vino je vino u kojem hlapljive kiseline (izražene kao octena kiselina), po odbitku sumporaste kiseline i ugljičnog dioksida prelaze:


Propis NN 96/1996

• a) za stolna vina (bijelo, ružičasto i crno) sa sadržajem alkohola do 10 volumnih %: 1,1 g/l;


Propis NN 96/1996

• b) za vino sa sadržajem alkohola preko 10 volumnih %: 1,1 g/l za 10 volumnih % alkohola + 0.06 g/l za svaki daljnji volumni postotak alkohola;


Propis NN 96/1996
• (4) Vino se smatra bolesnim i kad količina hlapljivih kiselina izraženih kao octena kiselina, ne prelazi vrijednost iz stavka 3. ovoga članka, ako se hlapljive kiseline (octikavost), mogu utvrditi organoleptičkom ocjenom (okusom). U tom slučaju mjerodavna je ocjena Zavoda.

Propis NN 96/1996
• (1) Vino se smatra bolesnim ili s manom ako sadrži mikroorganizme, mutnoće i talog stranog podrijetla.

Propis NN 96/1996 • (2) Ako je u vinu utvrđeno veće zamućenje i veća količina taloga vinskog podrijetla (soli vinske kiseline, boja i sl.), vino se smatra neispravno dorađenim i odnjegovanim.
Propis NN 96/1996 • (3) Ako je manja količina vinskog taloga svojstvena određenoj kakvoći vina i kao takva predviđena rješenjem o davanju dopuštenja za označavanje vina, vino se ne smatra neispravno dorađenim ili neispravno odnjegovanim.
Propis NN 96/1996 • Vino koje ne sadrže propisanu količinu stvarnog alkohola, ekstrakta bez šećera, ukupnih kiselina, glicerola, tanina, pepela i drugih sastojaka ne može se stavljati u promet za izravnu potrošnju, već se može koristiti za preradu u vinski ocat i destilaciju, ovisno o tomu za koju uporabu ispunjavaju uvjete.
Propis NN 96/1996 • (1) Ministarstvo može na prijedlog Zavoda dopustiti proizvođaču da masulju ili moštu doda šećer ili koncentrirani mošt ako je zbog loših vremenskih prilika sadržaj grožđanog šećera u masulju ili moštu manji od prosječnog (članak 18. stavak 1. točka 1. Zakona o vinu).
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled
Propis NN 96/1996 • (2) Prosječan sadržaj šećera podrazumjeva sadržaj šećera u grožđu ostvaren na odgovarajućem području za odgovarajuću sortu u toku najmanje pet godina, izuzimajući one godine kada je dodavan šećer.
Propis NN 96/1996 • (3) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka šećer se može dodavati u količini koja je potrebna da se postigne normalni slador za određenu sortu i određeno područje, ali ne više od 3,4 kg šećera na 100 litara mošta, ili 3 kg šećera na 100 kg masulja, osim u zoni B, gdje se može dodati najviše 4,2 kg šećera na 100 litara mošta.
Propis NN 96/1996 • (4) Koncentrirani mošt se može dodavati moštu ili masulju u količini potrebnoj da se postigne normalni sadržaj sladora za određeno područje ili sortu, ali najviše da se sadržaj alkohola u vinu od tako obogaćenog mošta poveća za 2,0 volumna %, odnosno 2,5 vol. % u zoni B.
Propis NN 96/1996 • (5) Moštu i masulju kome je dodan šećer ili koncentrirani mošt, kao i vinu dobivenom od takvog mošta ne smije se povećati kiselost.
Propis NN 96/1996 • (6) Vrhunsko vino ne smije se proizvoditi od mošta ili masulja kojima je dodavan šećer ili koncentrirani mošt.
Propis NN 96/1996 • (7) Proizvođač koji je u jednoj godini došećeravao mošt, dužan je u narednoj godini rezidbom ostaviti 10% manje pupova od veličine određene u elaboratu o zaštiti, odnosno smanjiti prirod za 10%, i za tu količinu dobiti rješenje o puštanju u promet.
Propis NN 96/1996 • (1) Prijedlog Zavoda (članak 18. stavak 1. Zakona o vinu) mora se zasnivati na podacima dobivenim praćenjem kretanja sadržaja šećera i kiselina u grožđu pojedinih sorata kroz vrijeme od najmanje 15 dana prije roka određenog za berbu grožđa, a prema stanju na dan propisan za početak berbe grožđa.
Propis NN 96/1996 • (2) Prijedlog Zavoda iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati podatke koja vina se proizvode od grožđa sorata za koje se traži doslađivanje.
Propis NN 96/1996 • (3) Na prijedlog Zavoda Ministarstvo izdaje rješenje kojim dopušta doslađivanje mošta ili masulja proizvođačima određenog područja.
Propis NN 96/1996 • (4) Rješenje Ministarstva sadrži količinu šećera, odnosno koncentriranog mošta kojim se smije mošt, odnosno masulj dosladiti, te naziv vina koje će se iz tog mošta proizvesti.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA IZBOR: Broj 75/08, Broj 112/04, Broj 115/00, Broj 146/03, Broj 88/07, Broj 41/08


LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE Pregled