PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
BESPLATNI PREGLED PRAVNE REGULATIVE
Brzi pregled sadržaja propisa. Projekt je nastao za potrebe poslovnih ljudi koji kontinuirano prate pravnu regulativu kako bi se
informirali da li je objavljen neki novi propis koji se odnosi na njihovu djelatnost.
Radi brzog pregleda, na ovim stranicama nalazi se sažetak sadržaja, a klikom na link može se pregledati originalni izvor i cijeli sadržaj.
NN 41/2008 • – aromatični pripravak je proizvod različit od tvari koje su određene pojmom prirodne aromatične tvari, koncentriran ili ne, s aromatičnim svojstvima, a koji se dobiva odgovarajućim fizikalnim postupcima (kao što su destilacija i ekstrakcija otapalima i drugi fizikalni postupci), enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala biljnoga ili životinjskoga podrijetla, u sirovu stanju ili prerađenim za prehranu ljudi tradicionalnim postupcima prerade (uključujući sušenje, prženje i fermentaciju te druge tradicionalne postupke).
NN 41/2008 • (3) Ako naziv arome pod kojim se aroma stavlja na tržište upućuje na hranu ili na prirodnu sirovinu, riječ »prirodno” ili neki drugi izraz istog značenja, može se koristiti samo ako su aromatični sastojci izolirani odgovarajućim fizikalnim, enzimskim ili mikrobiološkim postupcima odnosno dobiveni tradicionalnim postupcima pripremanja pripreme hrane, isključivo ili gotovo isključivo iz imenovane hrane ili prirodnih izvora dobivanja arome.
NN 41/2008 • (4) Na označavanje aroma primjenjuju se i odredbe posebnog propisa koji se odnosi na arome 4.
NN 41/2008 • (1) Naziv hrane pod kojim se hrana stavlja na tržište utvrđen je posebnim propisima koji se odnose na tu hranu.
NN 41/2008 • (2) U slučaju da naziv hrane nije utvrđen propisima iz stavka 1. ovoga članka ili ako takav propis ne postoji, naziv pod kojim se hrana stavlja na tržište može biti:
NN 41/2008 • – uobičajen naziv pod kojim se hrana stavlja na tržište u Republici Hrvatskoj, ili
NN 41/2008 • – opisni naziv hrane, koji je popraćen opisom upotrebe ako je to potrebno, a koji je dovoljno jasan da bi kupac spoznao njezinu pravu prirodu te da je može razlikovati od druge hrane s kojom bi se mogla zamijeniti.
NN 41/2008 • (3) Dozvoljeno je korištenje naziva hrane pod kojim se ista proizvodi i stavlja na tržište u državi članici Europske unije i Europske udruge slobodne trgovine.
NN 41/2008 • (4) U slučaju iz stavka 3. ovoga članka, kada primjena drugih odredbi ovog Pravilnika, posebno onih propisanih člankom 6. ovoga Pravilnika, ne omogućuje potrošačima u Republici Hrvatskoj spoznaju prave prirode hrane i razlikovanje od hrane s kojom bi je mogli zamijeniti, naziv pod kojim se hrana stavlja na tržište mora biti popraćen drugim opisnim podacima koji se moraju nalaziti u neposrednoj blizini naziva.
NN 41/2008 • (5) Iznimno od odredbi iz stavka 3. i 4. ovoga članka, naziv hrane proizvedene u državi članici Europske unije i Europske udruge slobodne trgovine neće se koristiti u Republici Hrvatskoj u slučaju da se hrana na koju se odnosi taj naziv razlikuje u Republici Hrvatskoj po svojem sastavu ili proizvodnji od hrane poznate pod tim nazivom u onoj mjeri da odredbe stavka 3. i 4. ovoga članka nisu dovoljne da bi osigurale točne informacije za potrošače.
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA, INTERNET USLUGE
NN 41/2008 • (6) Naziv hrane se ne može nadomjestiti zaštitnim znakom (žigom), nazivom marke proizvoda ili izmišljenim nazivom.
NN 41/2008 • (7) Naziv hrane pod kojim se hrana stavlja na tržište mora sadržavati ili biti popraćen pojedinostima o njenom fizikalnom stanju ili određenom postupku prerade (npr. u prahu, duboko zamrznuta, koncentrirana, dimljena) u svim slučajevima gdje bi izostavljanje tog podatka moglo dovesti kupca u zabludu.
NN 41/2008 • (8) Posebnim propisom moguće je odrediti da uz naziv određene hrane pod kojim se isti stavlja na tržište stoji i naziv određenog sastojka ili sastojaka.
NN 41/2008 • (1) »Sastojak« je svaka tvar, uključujući aditive, koja se koristi u proizvodnji ili pripremi hrane, a koja je prisutna u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.
NN 41/2008 • (2) U slučaju kada jedan od sastojaka sadrži nekoliko sastojaka, tada se ti sastojci smatraju sastojcima hrane o kojoj se radi.
NN 41/2008 • 1. komponente sastojka koje su privremeno izdvojene tijekom procesa proizvodnje, a koje su nakon toga ponovo vraćene u sastojak u onoj količini koja odgovora njihovom izvornom udjelu;
NN 41/2008 • 2. aditivi koji su u hrani prisutni samo zato što su prisutni u jednom ili više sastojaka te hrane, pod uvjetom da u gotovom proizvodu nemaju nikakvu tehnološku funkciju;
NN 41/2008 • 3. aditivi koji se upotrebljavaju kao pomoćne tvari u procesu proizvodnje;
NN 41/2008 • 4. tvari koje se upotrebljavaju, samo u potrebnim količinama, kao otapala, razrjeđivači ili nosači za aditive i arome;
NN 41/2008 • 5. tvari koje nisu aditivi ali se upotrebljavaju na isti način i sa istom svrhom kao pomoćne tvari u procesu proizvodnje i koje su prisutne u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.
PRETHODNA STRANICA - SLJEDEĆA
IZBOR:
Broj 76/09, Broj 128/06,
Broj 154/08, Broj 119/09,
Broj 32/05, Broj 45/01
LINK - PREGLED SVIH FINANCIJSKIH I POSLOVNIH TEMA ZA PODUZETNIKE